Žohar Rawi Hage

ISBN:

Published:

Paperback

272 pages


Description

Žohar  by  Rawi Hage

Žohar by Rawi Hage
| Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, RTF | 272 pages | ISBN: | 8.60 Mb

S iznenađujuće velikom dozom crnog humora Rawi Hage u svom drugom romanu opisuje svijet imigrantske zajednice iz perspektive jednog lopova-mizantropa. Nakon propalog pokušaja samoubistva, neimenovani pripovjedač, koji za sebe vjeruje da je polaMoreS iznenađujuće velikom dozom crnog humora Rawi Hage u svom drugom romanu opisuje svijet imigrantske zajednice iz perspektive jednog lopova-mizantropa.

Nakon propalog pokušaja samoubistva, neimenovani pripovjedač, koji za sebe vjeruje da je pola čovjek a pola žohar, primoran je da prisustvuje sesiji kod koliko ozbiljne toliko i privlačne psihijatrice. Dok odmotava klupko vlastite pripovijesti - od šegrtovanja kod lopova Abou-Rora do tragične loše procjene zbog koje je morao napustiti domovinu - pripovjedač, odlučan da ispriča svoju priču (nikad ne saznamo odakle je on, a nedosljednosti u njegovoj priči dovode u sumnju njegovu iskrenost) žurno prolazi kroz priče drugih, prepričavajući tajne podijeljene u povjerenju, ali i one otkrivene na silu.

S obzirom da ne može živjeti isključivo od krađe, žohar se zapošljava u restoranu kao pomoćni radnik. Kad sazna šta je najuvaženiji gost restorana prije nekoliko godina počinionjegovoj voljenoj Shoreh, katastrofa je neizbježna...Žohar odjekuje Hageovim zaštitnim znakom - brigom za životne gubitnike, za protjerane, uznemirene i očajne... U romanu protkanom crnim humorom i prezirom prema patnji u savremenom društvu, Hage secira imigrantsku zajednicu s odlučnošću i velikom dozom samopouzdanja.- London Free TimesHage je pisac egzistencijalista, i sasvim je očito ko je na njega uticao: Camus, Sartre, Céline, Houellebecq.

U ovoj prici o zamišljenom preobražaju, Hage, naravno, Kafki duguje najveću zahvalnost, ali kalemeći ove uticaje na priču o imigrantima Montreala, uspio ih je rekontekstuirati i sve ih nadrasti.- Q & QSmiješan i oštar... razigran i erotski.- New York Times Book ReviewRawi Hage je rođen u Beirutu, Liban, gdje je preživio devet godina libanskog rata tokom 1970-ih.

Emigrirao je u Montreal, Canada, 1991, gdje je studirao fotografiju na Dawson Collegu i lijepe umjetnosti na Concordia Universityju. Rawi Hage je pisac, vizualni umjetnik, i kustos. Za svoj prvi roman De Nirova igra, dobio je International IMPAC Dublin Literary Award za najbolju knjigu objavljenu na engleskom jeziku u 2008. godini. Žohar je njegov drugi roman. Živi i radi u Montrealu.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Žohar":


hottest-hairstyles.com

©2010-2015 | DMCA | Contact us